Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Dali's Car - The Judgement is the Mirror 12'' (Paradox Records, 1984) / Balaam and the Angel - Love Me 12'' (Chapter 22, 1985): Two Un-Valentine's Day Treats!!





Σήμερα έχουμε μια "διπλή" ανάρτηση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν και θα κάνουμε ξανά στο μέλλον. Σας κερνάμε δύο εξαίσια 12ιντσα από τις δισκοθήκες μας. Χωρίς να έχουν πολύ μεγάλη σχέση μεταξύ τους από άποψη μουσικής, είναι και τα δύο διαλεχτά όπως θα διαπιστώσετε.
   Το πρώτο "κέρασμα" είναι από τους Dali's Car,  την πετυχημένη συνεργασία του αρχηγού των Bauhaus, Peter Murphy με τον αγγλοκύπριο Mick Karn (πραγματικό όνομα… Αντώνης Μιχαηλίδης), μπασίστα των θρυλικών Japan. Αν και οι δύο προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, η μουσική τους ένωση είναι εντούτοις επιτυχημένη. Από τους Dali's Car έχουμε για σας τη 12ιντση έκδοση του πιο γνωστού τους κομματιού "The Judgement is the Mirror" (στην πρώτη πλευρά) με την ωραία ανατολίτικη ατμόσφαιρα - χάρις στο μοναδικό μπάσο και την ενορχήστρωση του Karn, αλλά και τη μαγική φωνή του Murphy. Αυτό που είναι ξεχωριστό σε αυτό το 12ιντσο E.P. είναι τα δύο επιπλέον κομμάτια που δεν περιέχονται στο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους. Αυτά τα δύο κομμάτια -"High Places" και "Lifelong Moment"- είναι ορχηστρικά και γι' ακόμη μια φορά αποκαλύπτουν το ταλέντο του Karn ως συνθέτη-δημιουργού. Κυρίως το πρώτο, "High Places", είναι απαράμιλλο δείγμα μουσικής όσμωσης όπου η Δύση συναντά την Ανατολή παρασύροντάς μας ως τα έγκατα της φαντασίας για να μας εγκαταλείψει εκεί…
 


 

Το δεύτερο "δωράκι" είναι κάπως λιγότερο δημοφιλές και απηχεί σε μικρότερο κοινό απ' ό,τι οι Dali's Car. Μιλάμε για ένα συγκρότημα της ευρύτερης ανεξάρτητης ροκ με ελαφρώς σκοτεινή απόχρωση, που είναι πιο αγαπητό στους οπαδούς της gothic rock. Σκωτσέζοι στην καταγωγή τους οι Balaam and the Angel (γι' αυτούς ο λόγος) ξεκίνησαν από το 1983 και κυκλοφόρησαν αρχικά δύο 12ιντσα e.p. προτού κυκλοφορήσουν τον ολοκληρωμένο δίσκο. Από τα δύο αυτά 12ιντσα, έχουμε για σάς το δεύτερο με τίτλο "Love Me". Το ομώνυμο κομμάτι ίσως και να φανεί γνωστό, εάν όμως όχι, θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας. Δεδομένου ότι το περιβάλλει μια gothic αύρα, θα αποτυπωθεί στο μυαλό σας πολύ γρήγορα. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το "The Thought Behind it All". Τα άλλα δύο τραγούδια "Family and Friends" και "15th Floor" είναι δομημένα με κάπως παλιομοδίτικο στυλ -θα λέγαμε εποχής flower power-, με το εξώφυλλο του e.p.να παραπέμπει σε artwork εκείνης της εποχής.
   Νομίζουμε πως το σημερινό "πακετάκι" θα σας φανεί αρκετά ικανοποιητικό. Από τη μια οι Dali's Car που μας προτρέπουν να κοιτάξουμε στον καθρέφτη (τους) και να αντικρύσουμε τον αληθινό εαυτό μας. Ο καθρέφτης είναι ο άμεσος Κριτής, είναι αυτός που κατέχει την αλήθεια και η αλήθεια είναι ο πραγματικός κίνδυνος που δεν θέλουμε ν’ αντικρύσουμε. Από την άλλη οι άκρως δελεαστικοί Balaam and the Angel που συνδυάζουν την 60's αισθητική με το gothic rock των 80s, μας προσκαλούν να τους αγαπήσουμε...
Αρπάξτε το link και καλή διασκέδαση.


Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

VARIOUS - Maiden Australia (A & M 1983)






…Φυσικά και είμαστε ακόμα εδώ... και εξακολουθούμε να επιμένουμε στο να σας εκπλήσσουμε με ευχάριστο τρόπο.
   Μπήκε και το μοιραίο 2013 λοιπόν και είπαμε να σας πάμε μια βόλτα στην Αυστραλία, να ταξιδέψουμε λιγάκι βρε αδερφέ... να γυρίσουμε τον κόσμο, εννοείται με εύθυμη διάθεση και αισιόδοξη μουσική. Όλη αυτή η κουβέντα γίνεται για την εξ Αυστραλίας συλλογή που σας έχουμε ετοιμάσει η οποία λέγεται "Maiden Australia" (λογοπαίγνιο με τους όρους "Made In..." αλλά και "Maiden", δηλαδή "Δεσποσύνη" Αυστραλία) και απευθύνεται στην ήπειρο σαν να ήταν γυναίκα, κάτι που πολύ παραστατικά μάς το δείχνει το εξώφυλλο, με δύο… γοβάκια καρφωμένα στο νότιο ημισφαίριο της υδρογείου!
   Επειδή πρόκειται για συλλογή, το περιεχόμενο είναι για όλα σχεδόν τα γούστα και, φυσικά, μιλάμε για τον "αφρό" των νεοκυματικών συγκροτημάτων της Αυστραλέζικης σκηνής της χρονιάς του 1983 μέσα από τις κυκλοφορίες της A&M Records. Έχουμε την πεποίθηση πως δεν αφήνουμε κανένα παραπονεμένο γιατί η συλλογή προσφέρει από ελαφρύ κιθαριστικό new wave με τους Split Enz, τους Expression και τους Runners, έως dub/reggae με τους Mental As Anything αλλά και  rock 'n' roll ανταύγειες με τους Skyhooks και τους Wendy and the Rockets.
   Θεωρούμε δε ως σημαντικά "ατού" τους Sunnyboys, αλλά και το συγκρότημα-έκπληξη της συλλογής, τους Hunters and Collectors που συμμετέχουν με ένα κομμάτι που είναι ικανό να αποζημιώσει τους πιο απαιτητικούς μουσικόφιλους.
   Πάρτε μια γεύση λοιπόν από την Αυστραλέζικη πραγματικότητα του χθες, προσφέρεται για κάθε διάθεση και κάθε ταμπεραμέντο.