Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Kat Onoma - Stock Phrases (MBI, 1991)




   Παρά την πρόσκαιρη σπανιότητα των αναρτήσεών μας θέλουμε, με τα πρώτα φετινά κρύα, να σας προσφέρουμε ζεστή - αν και κάπως ιδιότροπη και μελαγχολική - μουσική παρέα με ένα rock/jazz/blues συγκρότημα από το Στρασβούργο με την ελληνική (!) ονομασία Kat Onoma. Τα μέλη του συγκροτήματος προερχόμενα από  μεταξύ τους συγγενές παρελθόν πειραματικής jazz, πεισματικά κυκλοφορούν και γράφουν τραγούδια στα αγγλικά (τονίζουμε το «πεισματικά» γνωρίζοντας το στερεότυπο των Γάλλων και τη σχέση που έχουν με τις άλλες γλώσσες).
   Το άλμπουμ που ανεβάζουμε είναι η δεύτερη κατά σειρά μεγάλη κυκλοφορία τους με τίτλο "Stock Phrases" εν έτει 1991, η οποία αποδεικνύεται πως είναι ένα πανέμορφο, ζεστό, ατμοσφαιρικό απαύγασμα μετα-πάνκ ήχων με τη συνοδεία jazz και blues τεχνασμάτων. Κάποιοι μάλιστα παραλληλίζουν τον ήχο των Kat Onoma με αυτόν των Japan, αλλά εμάς μας θύμισαν και μεταγενέστερα συγκροτήματα όπως αυτά των Tindersticks και των Madrugada. Το άλμπουμ απαρτίζεται από ικανό αριθμό άξιων αργόσυρτων rock τραγουδιών, χωρίς να μπορούμε να προτείνουμε τα καλύτερα, απλούστατα γιατί είναι όλα τους εξαιρετικά καλογραμμένα. Περιέχονται δε και δύο διασκευές-έκπληξη στα "Be Bop a Lula" και "C'mon Everybody", κλασσικά rock 'n' roll κομμάτια δοσμένα έξυπνα και κάπως «αιρετικά».
  Έτσι λοιπόν, ο συνδυασμός της ιδιαίτερης μουσικής μαζί με την ποιητική διάθεση καθιστούν τους Kat Onoma μοναδικούς με τον πλέον ώριμο ήχο στο "Stock Phrases". Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η εμπορική επιτυχία του συγκεκριμένου δίσκου δεν ήρθε από τη Γαλλία, αλλά από χώρες όπως η Ελλάδα και η Σουηδία. Σας καλούμε να ακολουθήσετε τους Kat Onoma στον ποιητικό τους οίστρο και στην μελαγχολική τους διάθεση, πιστεύουμε πως ταιριάζουν απόλυτα με την εποχή και τον χειμώνα που έρχεται.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

VARIOUS - Operation Twilight (Music Box, 1988)




   Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, προσφέρουμε σε κοινή ακρόαση μια αρκετά παραγνωρισμένη αλλά ιδιαίτερα ποιοτική και αναντίρρητα ατμοσφαιρική συλλογή από το τέλος των 80s. Η… «Επιχείρηση Λυκόφως» (Operation Twilight ο αγγλικός της τίτλος), με το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας της να παραπέμπει στη βελγική ανεξάρτητη εταιρεία Les Disques du Crépuscule – όπου Crépucscule=λυκόφως=twilight – φιλοδοξεί μεταξύ άλλων ν’ αποτελέσει ιδανική υπόκρουση χειμερινών, βραδινών, εσωτερικών και μη αναζητήσεων…
   Στο δυναμικό της ανωτέρω εταιρείας, είτε άμεσα είτε ως αντιπροσωπευόμενοι καλλιτέχνες, εντασσόταν την εποχή εκείνη τρανταχτά ονόματα της ηλεκτρονικής/ambient διεθνούς σκηνής, όπως οι Soft Verdict (σχήμα του πασίγνωστου βέλγου συνθέτη Wim Mertens) ή οι ιδιαίτερα δημοφιλείς και στη χώρα μας Tuxedo Moon, ως προσωπικές ή συλλογικές μουσικές εκφράσεις και συνεργασίες.
   Με την επωνυμία Operation Twilight λειτουργούσε μάλιστα για ένα διάστημα αγγλική θυγατρική της Les Disques du Crépuscule, ενώ ιστορικά έχουν κυκλοφορήσει από την μητρική εταιρεία και τα εκάστοτε παρακλάδια της αρκετές παρόμοιου ύφους συλλογές.
   Εάν τυχόν αναρωτιέται κανείς γα το ποια θα μπορούσε να είναι η σύνδεση του σήμερα με τους ήχους που η παρούσα επιλογή προτείνει, η απάντηση έρχεται μόνο μετά από την προσεκτική και χωρίς επιφυλάξεις ακρόασή της. Το μουσικό είδος της ambient που ξεκίνησε ως μετεξέλιξη της ψυχεδέλειας, γνώρισε προσμίξεις με την ευρωπαϊκή κλασική αλλά και πειραματική ηλεκτρονική σκηνή, χαρακτηρίστηκε κάποτε ως μουσική των αεροδρομίων και με διάφορες μορφές επιβίωσε ως τον καιρό μας, είναι εδώ το κυρίαρχο, διανθισμένο ενίοτε ακόμα και με ποπ στοιχεία.
   Προσεγγίστε το λοιπόν, ανεξαρτήτως των προσωπικών σας προτιμήσεων, ως μια διαφορετική και ιδιαίτερα διαχρονική πρόταση, υπόκρουση –αν προτιμάτε– ενός ντοκυμαντέρ εξερεύνησης και δήλωσης κρυμμένων ως τώρα πλευρών της ψυχής σας.

 Υ.Γ.  Προσπαθήστε σε κάθε περίπτωση να μην αγνοήσετε το κείμενο του οπισθόφυλλου. Δείγμα γραφής ενός ανήσυχου πνεύματος, του Τριστάν Τζαρά (1896-1963), θεωρητικού του φιλοσοφικού/αισθητικού ρεύματος του Ντανταϊσμού κατά των 20ό αιώνα, παρέχει οπωσδήποτε μια οδό προσπέλασης για τα περιεχόμενα ακούσματα.