Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Horslips - Short Stories / Tall Tales (Mercury, 1979)


    Άλλο ένα συγκρότημα που ξεθάψαμε από το παρελθόν της ροκ. Πιθανότατα οι Horslips να είναι άγνωστοι στους νεώτερους, αλλά όλο και κάποιοι από τους γερόλυκους φαν του Κέλτικου ροκ θα τους θυμούνται. Οι Horslips θεωρούνται από τους ιδρυτές του προαναφερθέντος είδους και ήταν ιδιαίτερα διάσημοι για τον τρόπο που ανακάτεψαν παραδοσιακούς ήχους της Ιρλανδίας με ροκ φόρμες. Με χρονικό πεδίο δράσης την δεκαετία από το 1970 έως το 1980, επηρέασαν πάμπολλα τοπικά αλλά και διεθνή σχήματα. Από το 2009 επανενώθηκαν, κάνοντας μόνο ζωντανές εμφανίσεις χωρίς να υπάρξει παραγωγή ή και κυκλοφορία νέου υλικού. Δυστυχώς εμείς έχουμε στην κατοχή μας μόνο τον τελευταίο στουντιακό δίσκο τους Short Stories, Tall Tales (1979) και αυτόν ανεβάσαμε για εσάς.
    Ο συγκεκριμένος δίσκος ανήκει βέβαια στην τελευταία περίοδο των Horslips όπου τα Ιρλανδέζικα παραδοσιακά στοιχεία σπάνιζαν. Αφού υπέγραψαν συμβόλαιο με πολυεθνική εταιρία το 1975, κατά το 1977 αποφάσισαν να κάνουν μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό, παρά τη μεγάλη προσέλευση και επιτυχία, απέβη μοιραίο για το μουσικό ύφος τους αφού συνθετικά πλέον οι Horslips είχαν περισσότερα ροκ στοιχεία αντί για αυθεντικά Ιρλανδικά.
    Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, αυτό που περιμένει τα αυτιά σας είναι ένας πανέμορφος ροκ δίσκος με πολλά νέα στοιχεία, σύγχρονος της εποχής του. Θεωρούμε πως αν και αρχικά "παραδοσιακοί", οι Horslips ήταν μια ανοιχτόμυαλη παρέα μουσικών με τα αυτιά τους δεκτικά σε νέους ήχους. Μας άρεσαν ιδιαίτερα τα "Unapproved Road", "Ricochet Man", "Rescue Me", "Soap Opera" και γενικά η μουσική τους μας έφτιαξε τη διάθεση. Πιστεύουμε πως αξίζει να γνωρίσετε τους Horslips ή να τους θυμηθείτε. Πάντως μην ξεχάσετε να μας γράψετε κάποιο σχόλιο για το άλμπουμ, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε τη γνώμη σας.