Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

VARIOUS - Ηλεκτρικά Ρεύματα (M.B.I., 1989)


   Τα "Ηλεκτρικά Ρεύματα" ήταν μια εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πειραιάς, Κανάλι Ένα 90,6 FM", η οποία παρουσίαζε ανεξάρτητα ροκ σχήματα από τον Ελληνικό και παγκόσμιο χώρο. Οικοδεσπότης της εκπομπής ήταν ο Θοδωρής Βαμβακάρης ο οποίος έκανε την επιλογή των τραγουδιών στον δίσκο που θα παρουσιάσουμε. Ήταν βέβαια τα πρώτα βήματα του ελεύθερου ιδιωτικού ραδιοφώνου και υπήρχαν ακόμα αγνές διαθέσεις και χώρος για εκπομπές που άγγιζαν την ανεξάρτητη ροκ σκηνή και μετέδιδαν μουσική χωρίς τη σημερινή κατάρα του playlist.
   Αυτή εδώ είναι η πρώτη προσπάθεια της εκπομπής αυτής να μπει στα δισκογραφικά πράγματα κυκλοφορώντας αυτή την συλλογή αποκλειστικά με καλλιτέχνες που ανήκαν στην ανεξάρτητη δισκογραφική Cherry Red, με την οποία έχουμε και μεις ασχοληθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις. Είναι μια ωραία προσπάθεια του σταθμού να γνωρίσει καλύτερα στους ακροατές του και όχι μόνο, κάποια συγκροτήματα που κατά τη γνώμη μας άξιζαν πολύ. Έτσι λοιπόν, στην πρώτη πλευρά του δίσκου αποτυπώνεται το "ποιοτικό ποπ" πρόσωπο της Cherry Red με συγκροτήματα όπως Marden Hill, Louis Philippe, και The King of Luxembourg, ενώ στην δεύτερη πλευρά υπάρχει διαφορετική προσέγγιση με new wave, funk, αλλά και μετά-punk συγκροτήματα όπως Eyeless in Gaza, τον Martyn Bates (τραγουδιστή τους σε σόλο καριέρα), τους Monochrome Set, τους καταπληκτικούς Medium Medium, αλλά και τους θρύλικούς The Passage.
   Δεν έχει πέσει στην προσοχή μας συνέχεια της συλλογής αυτής, όμως θα ήμαστε περίεργοι για την οποιαδήποτε επόμενη προσπάθεια, αφού αυτή η πρώτη είναι αρκετά καλή. Πάρτε το από Ε Δ Ω.
  

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Varverakis + Erotica - Disco Sex (Zodiac, 1978)

   Η δεκάχρονη θητεία σου δίπλα στους μεγαλύτερους μάγους βουντού της Καραϊβικής στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στη συνέχεια, άλλα δέκα χρόνια μαθητείας στη μεγαλύτερη σχολή Σαολίν της Κίνας έκαναν τους φωτισμένους δασκάλους σου να μιλούν με θαυμασμό για την αλματώδη πρόοδό σου στο μονοπάτι της αιώνιας Δύναμης. Τέλος, μια ακόμη γαλήνια δεκαετία, γεμάτη αρετή και ικανότητα ελέγχου του νου και του σώματος, πέρασε δίπλα στους πάνσοφους γκουρού των υψιπέδων των Ιμαλαΐων, εξασφαλίζοντάς σου την πλήρη αυτογνωσία αλλά και την απόλυτη αταραξία μπροστά σε κάθε είδους εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο.
   Τώρα, οπλισμένος με γιγάντια αυτοπεποίθηση, αντικρύζεις τις θεόρατες πύλες της Γνώσης, στη μακρινή χώρα του Λησμονημένου Πάντοτε. Ένα κομμάτι του εαυτού σου, αυτό με τη βαριά χρυσή αλυσίδα να αιωρείται πάνω απ’ το δασύτριχο στήθος σου και το ψηλοκάβαλο παντελόνι-καμπάνα να ξεσκονίζει σε κάθε σου βήμα τα παπούτσια-έπιπλα που φοράς, σε παρακινεί για νύχτες θελκτικού λικνίσματος πάνω στην ιριδίζουσα πίστα της συνοικιακής disco. Παράλληλα, η κολώνια ΜΕΝΝΕΝ με την οποία πότισες σε άφθονες ποσότητες τις μασχάλες σου, λειτουργεί ως μαγνήτης για όλες τις θηλυκές υπάρξεις σε ακτίνα πολλών οικοδομικών τετραγώνων, δίνοντάς τους υποσχέσεις για ατέλειωτες νύχτες πόθου και sex πάνω σε ολομέταξα σεντόνια. Οι όρκοι της αγάπης που θα δοθούν θα είναι απαράβατοι, αφού θα θεμελιώνονται πάνω στις ακλόνητες παραδόσεις του τρίπτυχου Τραβόλτα-Κοινούση-Μπέσσυ Αργυράκη.
   Η Μεγάλη Ώρα έφτασε! Μπροστά σου, ο μακρυμάλλης γέροντας, αιώνιος θεματοφύλακας των αξιών του ιερού Δίσκου, τον κρατά ευλαβικά στα τρεμάμενα χέρια του, έτοιμος πια να σου τον παραδώσει.
-«Σύνθημα;», σε ρωτά.
-«Φλωρινιώτης!», απαντάς, τολμώντας να τον κοιτάξεις κατάματα.
-«Παρασύνθημα;», ρωτάς εσύ Εκείνον.
-«Τζον Τίκης!» σου απαντά με συγκινημένη φωνή, καθώς τοποθετεί το βαρύτιμο Δίσκο του Varverakis και των αισθησιακών Erotica πάνω στις στιβαρές σου ανοιχτές παλάμες.
   Το ρολόι του χρόνου έχει σταματήσει στο έτος 1978 μ.Χ. Το ταξίδι σου έχει βρει πλέον τον προορισμό του. Ο σεβάσμιος γέροντας υποκλίνεται μπροστά σου και, δίχως να ξεστομίσει άλλη λέξη, χάνεται πάλι πίσω απ’ τις βαριές πύλες. Κι εσύ, άξιος συνεχιστής πια της προαιώνιας παράδοσης, ρίχνεις βαρύ χαστούκι πάνω στο ξυπνητήρι που κουδουνίζει στις 6 τα χαράματα, καλώντας σε για μια ακόμα μέρα βιοπάλης και ιδρώτα στο μηχανουργείο.
   Όμως, πάνω στο παλιό τραπέζι, ακριβώς απέναντι απ’ το κρεβάτι σου, ο Δίσκος που σε περίοπτη θέση τοποθέτησες χτες βράδυ, σου θυμίζει ότι κάποια απ’ τα παραπάνω δεν ήταν όνειρο και ότι οι μακρινοί, άγνωστοί σου φίλοι φρόντισαν και θα φροντίζουν πάντα για να ξεκινάς μ’ ένα πλατύ χαμόγελο τη μέρα σου!
Ε Δ Ω σας περιμένει το αρχείο.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

VARIOUS - The Clash Tribute - The Never Ending Story part 1 (Released Emotions Records, 1991)


   Ένα από τα επιδραστικότερα συγκροτήματα της Βρεττανικής πανκ σκηνής είναι το αντικείμενο διασκευής στο δίσκο που παρουσιάζουμε και ο οποίος κυκλοφόρησε το 1991. Δεν γνωρίζουμε αν τα συγκροτήματα που απαρτίζουν την εν λόγω συλλογή - αφιέρωμα στους πολυαγαπημένους μας Clash φτιάχτηκαν μόνο και μόνο για να ηχογραφήσουν τις διασκευές τραγουδιών, πολλά από τα οποία δεν είναι αντιπροσωπευτικά τους. Βέβαια πρέπει να αναδεικνύονται και άλλα λιγότερο γνωστά τραγούδια σε τέτοιες συλλογές και να μην παίζονται τα ίδια και τα ίδια. Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς και οι Clash έκαναν hits - επιτυχίες όσο κι αυτό ήταν ενάντια στην ιδεολογία τους - αυτό ήταν αναπόφευκτο γιατί ο κόσμος τους αγάπησε, γεγονός που διαχρονικά τους ανέβασε πολύ πιο ψηλά απ' ότι φανταζόντουσαν, αλλά και τους γνώρισε σε μετέπειτα γενιές.
   Αρκετά ευχάριστη και ενδιαφέρουσα αυτή η συλλογή λοιπόν, απευθύνεται κυρίως σε φανατικούς και επιστήθιους φίλους του συγκροτήματος. Άξια μνείας τα Complete Control (Bleach), English Civil War (The Price), η ελαφρά 90's ηλεκτρονική έκδοση του Spanish Bombs (Walls Have Ears) και οπωσδήποτε η εκρηκτική εκτέλεση του London Calling (Mass) πιο πανκ από ποτέ. Έτσι λοιπόν οι Clash ξαναζούν και μέσα από την ιστορία τους και μέσα από τις διασκευές τους, άλλωστε πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα του Blog μας.
   Ακούστε το Tribute Ε Δ Ω και δεν θα χάσετε!!!
  

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Λουκάς Θάνος - Jazzburger OST (Δισκογραφικός Συνεταιρισμός Καλλιτεχνών, 1984)



   Ηλεκτρικές αναζητήσεις ενός λίγο γνωστού αλλά «εντάξει» συνθέτη των μέσων της δεκαετίας του ’80. Καλύτερη στιγμή εδώ –κατά τη γνώμη μας– το ομώνυμο τραγούδι με τη φωνή της αέρινης, αιώνιας αγαπημένης Ηδύλης Τσαλίκη, υπεύθυνης για έναν από τους κορυφαίους ελληνόφωνους δίσκους όλων των εποχών, τη θρυλική «Αυταπάτη».
   Η κυκλοφορία του παρόντος έγινε από τον βραχύβιο Δισκογραφικό Συνεταιρισμό Καλλιτεχνών, μια κίνηση-εταιρεία που δυστυχώς δεν έτυχε της αποδοχής και της συνέχειας που της άξιζε εκείνα τα χρόνια… Στα credits του δίσκου γίνεται επίσης αναφορά στον Στέφανο Κορκολή, ενώ το εξώφυλλο ενημερώνει ότι απετέλεσε το soundtrack ομώνυμης ταινίας, για την οποία δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία (έπαιζε ίσως ο Τάκης Σπυριδάκης που αναγράφεται κάπου στο οπισθόφυλλο;;).
   Εν κατακλείδι, μια αξιοπρόσεκτη για την εποχή της απόπειρα, η οποία σε κάποια ξένα και εγχώρια sites αποτιμάται πλέον με… εκατοντάδες ευρώ. Εμείς, σε κατάστημα με γνώση γύρω από ελληνική δισκογραφία, βρήκαμε το παρόν μόλις με 10 ευρουλάκια και το παραδίδουμε Ε Δ Ω στην κρίση σας προς απογοήτευση των όποιων επιτήδειων!
  

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Μοντέλο '63 - Ομότιτλο (Cosmic Records, 1988)


   Ήρθε η ώρα για ποιοτικό new wave από τα τέλη της δεκαετίας του 80!!
  Οι Μοντέλο '63 με τον ομότιτλο δίσκο τους είναι δημιούργημα του jazz κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπέρη γνωστού από jazz projects όπως οι Iskra και οι Jazz Fusion Quintet. Οι Μοντέλο '63 ενίοτε ακροβατούν μεταξύ μελαγχολίας και σοβαρότητας, χαλαρότητας και ελαφρότητας, με μουσική την οποία δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις απλά pop, αλλά νεοκυματική pop με αρκετές πειραματικές rock φόρμες. Τα κομμάτια είναι ντυμένα με έξυπνο στίχο κοινωνικο-ερωτικού περιεχομένου. Όπου δεν υπάρχουν στίχοι, υπάρχουν πανέμορφα instrumental όπως το "Της Σελήνης".
   Βέβαια δεν πρόσθεσαν πολλά στην πολύπαθη ελληνική rock σκηνή, παρά μόνο αυτή την κυκλοφορία. Παρ' όλ' αυτά, είναι ένα ευχάριστο άκουσμα καθώς θα σας έρθουν στο μυαλό συγκροτήματα του ελληνόφωνου rock από τον Παύλο Σιδηρόπουλο ώς την Λευκή Συμφωνία. Ένας νωχελικός δίσκος λοιπόν για χαλαρές ώρες. Ευχαριστούμε τον ανώνυμο φίλο που μας δάνεισε το δίσκο ώστε να γίνει η μεταφορά σε mp3 και η ανάρτηση αυτή. Εδώ το Μοντέλο '63.