Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Booth and the Bad Angel - Same Title (Fontana, 1996)


   Σήμερα έχουμε ένα ξεχωριστό "ανέβασμα", ένα άλμπουμ που άν και κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1996, είναι κατά τη γνώμη μας κλασικό. Οι λόγοι πολλοί, και μερικοί από αυτούς είναι πως πρόκειται για μια ετερόκλητη συνεργασία από αυτές που γίνονται κάθε 20 χρόνια (και βάλε), για ένα άλμπουμ το οποίο περιέχει καταπληκτική μουσική και τα τραγούδια που βγήκαν από αυτό έχουν γίνει αγαπημένα πολλών. Ένας ακόμη λόγος είναι πως οι προσωπικότητες που εμπλέκονται στην δημιουργία του είναι γνωστά άτομα, ο μεν Tim Booth από το ανεξάρτητο ροκ σχήμα James συνάντησε τον Angelo Badalamenti συνθέτη μουσικής ταινιών (κυρίως του David Lynch), στην δε κιθάρα βρίσκεται ο Bernard Butler από τους επίσης γνωστούς και διακεκριμένους Suede. Πρόκειται για το ένα και μοναδικό άλμπουμ αριστούργημα "Booth and the Bad Angel" - συνδυασμό ανεξάρτητης ηλεκτρικής (ροκ) αισθητικής από τη μια και βελούδινης, σκοτεινής αλλά "ασφαλούς" ατμόσφαιρας από την άλλη. Έτσι ανακαλύπτουμε μέσα από τα 11 τραγούδια ένα μουσικό υβρίδιο που ακροβατεί μεταξύ αισθησιακών (συμπεριλαμβανόμενης και της φωνής) - αιθέριων ήχων και κοφτερών κιθαριστικών προκλήσεων που τελικά ισορροπούν τέλεια στα αυτιά ακόμη και απαιτητικών και δύσπιστων ακροατών.

   Μετά από διεργασία σχεδόν δύο ετών (από το 1995 έως το 1996) ενώθηκαν η εκφραστικότατη φωνή του Booth και η μεγαλοφυία του Badalamenti, ώστε να δώσουν τέλεια κομμάτια σαν τα "I Believe", "Dance of the Bad Angels", "Hit Parade", "Heart" και πολλά άλλα που θα ακούσετε κάνοντας ένα κλικ Ε Δ Ω.
   Καλή ακρόαση, είναι μια κυκλοφορία που αξίζει την προσοχή σας ό,τι μουσική και αν ακούτε!


Σάββατο 2 Απριλίου 2011

VARIOUS - Hit Parade (Phillips, 1967)



   Θέλετε μια καλή εικόνα των δημοφιλών ακουσμάτων στον τόπο μας σαράντα τόσα χρόνια πριν και συγκεκριμένα το μακρινό 1967;
   Η παρούσα, εγχώρια συλλογή δίνει την απάντηση, με επιτυχίες τόσο από Ευρώπη όσο και από Η.Π.Α. Εδώ θα συναντήσετε εμπορικά αλλά και κάπως πιο ψαγμένα ακούσματα (Troggs, Blues Magoos κ.ά.), τα οποία –φανταζόμαστε– θα ήταν τρομερά δυσεύρετα για το μουσικά διψασμένο νεανικό ακροατήριο της εποχής στην Ελλάδα. Αν κρίνουμε μάλιστα από τη συνέχεια έκδοσης της σειράς «Hit Parade» στην υπόλοιπη δεκαετία του ’60 και εκείνη του ’70, η υποδοχή που της επιφυλάχθηκε ήταν ιδιαίτερα θερμή. Άξιο μνείας και ενδεικτικό για το μεράκι της όλης δουλειάς είναι το καλαίσθητο εξώφυλλο – δημιουργία Έλληνα καλλιτέχνη, ενώ όλα δείχνουν ότι πρόκειται ίσως για την πρώτη χρονολογικά συλλογή που φτιάχτηκε στα μέρη μας!
   Αφού δείξετε λοιπόν μια κάποια επιείκεια για την όχι και τέλεια ποιότητα ήχου –φανταστείτε τι τράβηξε τόσα χρόνια το συγκεκριμένο LP αφήστε το να σας ταξιδέψει σε ηχητικά μονοπάτια πέρα από τόπο και χρόνο!