Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Urgh! A Music War the Film (1980), Urgh! A Music War The Album (A&M, 1981)

   Αγαπητοί φίλοι και φίλες του blog, σήμερα σας έχουμε μια σπουδαία ανάρτηση με μπόλικα "καλούδια", για την οποία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορούμε, χωρίς να γίνουμε κουραστικοί. Ανεβάζουμε λοιπόν μια ιστορική ταινία-σταθμό για τους λάτρεις της punk rock και new wave μουσικής, το ντοκυμαντέρ "Urgh!, A Music War" που βγήκε στις αίθουσες το 1980 και ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε σε διπλό βινύλιο. Ουσιαστικά πρόκειται για το άτυπο "Woodstock" της γενιάς που διήνυε την εφηβεία της στη δεκαετία του ’80, χωρίς να παραβλέπουμε ότι από το Woodstock ως το Urgh! είναι μεγάλη η απόσταση, ποιοτικά, ποσοτικά, αλλά και μουσικά, με διαφορετικά ηχητικά και πολιτικά διακυβεύματα.
   Η ταινία είναι γεμάτη από καλλιτέχνες οι οποίοι από άποψη στυλ μοιάζουν άνισοι και ανόμοιοι μεταξύ τους, όμως όλοι μαζί δίνουν μια συμπυκνωμένη πληροφορία για τα μουσικά δεδομένα και δρώμενα της εποχής, με άλλα λόγια είναι ένας καθρέφτης όπου κοιτάζοντάς τον, βλέπεις το τότε μουσικό κλίμα και την κουλτούρα γύρω απ' αυτό.

   Η ταινία έχει -ας πούμε- σπονδυλωτή μορφή, γιατί είναι μαγνητοσκοπημένη στα εξής μέρη: Los Angeles, New York (Η.Π.Α.), London, Portsmouth (Μεγ. Βρεττανία), Frejus (Γαλλία) και δεν περιέχει καμία αφήγηση ούτε κάποιο επεξηγητικό κείμενο.
   Συμμετέχουν αρκετά μεγάλα ονόματα της τότε μουσικής σκηνής, όπως ενδεικτικά: Magazine, The Go-Go's, The Fleshtones, Joan Jett and the Blackhearts, XTC, Devo, The Cramps, Oingo Boingo, Dead Kennedys, Gary Numan, Klaus Nomi, Wall of Voodoo, Pere Ubu, Steel Pulse, Surf Punks, 999, UB40, Echo & the Bunnymen και οι Police. Ας σημειωθεί πως οι Police συμμετέχουν με δύο τραγούδια τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι με ένα και ένας από τους λόγους γι' αυτό, είναι ότι η ιδέα για το "Urgh!, A Music War" ανήκει στους Ian και Miles Copeland αδελφούς του Stewart Copeland, ντράμερ των Police.
   Στα θετικά της ταινίας είναι πως περιέχει μία από τις τελευταίες εμφανίσεις των XTC, και πως ενώ οι Police κλείνουν με το "Roxanne" ανεβαίνουν επί σκηνής και μερικά από τα συγκροτήματα που έχουμε δει στην ταινία (UB40, Skafish, Jools Holland) και "τζαμάρουν" μαζί τους. Στα αρνητικά της ταινίας είναι το γεγονός πως δεν έγινε επιλογή πιο αντιπροσωπευτικών τραγουδιών από ορισμένα, αν όχι από τα περισσότερα συγκροτήματα. Αν είχε γίνει αυτό, το "Urgh!" θα ήταν ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό ντοκυμαντέρ για τις απαρχές της δεκαετίας του 80.
   Θα βρείτε λοιπόν εδώ μεταξύ άλλων κομμάτια–δυναμίτες όπως εκείνα των Alley Cats (με την τραγουδίστρια να συνδυάζει μοναδικά cool και οργή), των Dead Kennedys και των Cramps, τραγούδια που αποτελούν ένα μουσικό είδος από μόνα τους όπως το Total Eclipse με τον ανεπανάληπτο Klaus Nomi, ή ακόμα και γραφικές παραξενιές όπως τον ζουν-ανάμεσα-μας Skafish με την μνημειωδών διαστάσεων μύτη, να… θυμιατίζει το ακροατήριο!
   Πάνω από όλα όμως, πρόκειται για μια μουσική ταινία που σκοπός της είναι εκτός από την καταγραφή υλικού για τις μετέπειτα γενιές και η διασκέδαση του θεατή -και σε αυτό το σημείο έγκειται η μεγάλη της επιτυχία.
   Στο ότι η ταινία θεωρείται πλέον «καλτ» συνέβαλλε το γεγονός ότι για πολλά χρόνια υπήρχε μόνο σε μορφή βιντεοκασέτας και Laserdisc (ένα αποτυχημένο format βίντεο), αλλά και το ότι παιζόταν σποραδικά (κυρίως στις Η.Π.Α.) από την καλωδιακή τηλεόραση και μόλις στα τέλη του 2009 κυκλοφόρησε σε DVD.
   Παραγνωρισμένο; Ξεχασμένο; Άγνωστο; Το "Urgh!, A Music War" επιστρέφει σε κοινή θέα, για να προσφέρει μέτρο σύγκρισης με τα σημερινά μουσικά και κοινωνικά δρώμενα και να κάνει όλους ν’ αναλογιστούν τι πάει στραβά και έχει χαθεί το αισθητήριο, η όρεξη για αναζήτηση και εν τέλει η αίσθηση του μέτρου από τα ερεθίσματα που κατακλύζουν μεν, αναισθητοποιούν δε την παγκόσμια νεανική κουλτούρα σήμερα…
   Εκτός από τις μπόλικες φωτογραφίες που περιέχονται στα παρακάτω αρχεία, ένα από τα "καλούδια" που υποσχεθήκαμε στην αρχή της ανάρτησής μας είναι και μια mp3 έκδοση του διπλού βινυλίου, στο οποίο αν και συμμετέχουν λιγότεροι καλλιτέχνες απ’ ότι στην ταινία, δεν παύει να είναι ένα ωραίο απομεινάρι της προσπάθειας αυτής.
   Στα παρακάτω links βρίσκονται όλα, καλή διασκέδαση:
1. Ταινία Urgh!

2. Δίσκος (από την Ελληνική έκδοση):

10 σχόλια:

  1. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
    The Police - Driven to Tears
    Wall of Voodoo – Back in Flesh
    Toyah Willcox – Danced
    John Cooper Clarke – Health Fanatic
    OMD – Enola Gay
    Chelsea – I’m on Fire
    Oingo Boingo – Ain’t This the Life
    Echo & the Bunnymen – The Puppet
    Jools Holland – Foolish I Know
    XTC – Respectable Street
    Klaus Nomi – Total Eclipse
    Athletico Spizz 80 – Where’s Captain Kirk?
    The Go-Go's – We Got the Beat
    Dead Kennedys – Bleed for Me
    Steel Pulse – Ku Klux Klan
    Gary Numan – Down in the Park
    Joan Jett & The Blackhearts – Bad Reputation
    Magazine – Model Worker
    Surf Punks – My Beach
    The Members – Offshore Banking Business
    Au Pairs – Come Again
    The Cramps – Tear It Up
    Invisible Sex – Valium
    Pere Ubu – Birdies
    Devo – Uncontrollable Urge
    The Alley Cats – Nothing Means Nothing Anymore
    John Otway – Cheryl’s Going Home
    Gang of Four – He’d Send in the Army
    999 – Homicide
    The Fleshtones – Shadowline
    X – Beyond and Back
    Skafish – Sign of the Cross
    UB40 – Madame Medusa
    The Police – Roxanne
    The Police– So Lonely
    Klaus Nomi – Aria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αργότερα βγήκε και 2ο εργάκι " Urgh! The Metal Years "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό είναι ένα πολύ χορταστικό post...
    Το lp υπάρχει χρόνια στην δισκοθήκη μου, πρόσφατα βρήκα και την ταινία και έμεινα άφωνος.
    Κατεβάζω τώρα μήπως αυτή που έχετε είναι σε καλύτερη ποιότητα.
    Πάντα τέτοια.
    Υ.Γ. Ψάχνω και στην δισκοθήκη μου για την συνέχεια των Rock 80's, κάπου τα έχω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Θείε" είσαι παλιός όπως και μείς (λέμε με το νού μας). Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
    Η αλήθεια είναι πως στην αναζήτηση που κάναμε για να βρούμε ιστορικά στοιχεία για την ταινία, προέκυψε ότι αφού είχε παιχτεί σε σινεμά και αργότερα στην τηλεόραση, οι "καλές" εκδοχές ήταν πολύ λίγες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμη μια άριστη κόπια για να βγεί σε dvd.Εχουν περάσει τόσα χρόνια και θα έπρεπε να είχε ήδη βγεί. Όμως και το dvd που βγήκε τελικά είναι σε ποιότητα μιας καλής βιντεοκασέτας. Η εκδοχή που έχουμε ανεβάσει είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει.

    Όσο για τα Rock 80's έχουμε μερικά από τα επόμενα στην κατοχή μας. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν σταμάτησε το μέτρημα στο 7 ή στο 8; Ομολογούμε πως τόσα χρόνια ψάχνοντας στα δισκάδικα δεν έχουμε εντοπίσει καμία πάνω από την 7. Τί να πει κανείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα και χρονια πολλα!!!
    Δεν ξερω για την ποιοπτητα της ταινιας αλλα μπραβο και ευχαριστω για την προσφορα της..Απιστευτο μνημειο-κειμηλιο-οδηγος για την δεκαετια του 80 και την post punk era!!
    Την εχω δει σε χαλια κοπια και ηχο,ελπιζω εδω να ειναι καλυτερα για να μαθαινουμε και οι νεοτεροι(οχι πολυ αλλα live δεν τις προλαβα αυτες τις μπαντες)
    Ευχαριστω ξανα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ..kai επανερχομαι για να πω οτι το link για τον δισκο μου βγαζει ενα jpg αρχειο!!
    εκανα κατι λαθος η αυτο ειναι?
    (νομιζα οτι εκει ειναι η ακουστικη εκδοση της ταινιας...οχι?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Δήμο γειά σου και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Όπως πάντα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Εξετάσαμε το πρόβλημα που ανέφερες και δεν διαπιστώσαμε κάποιο πρόβλημα. Δοκίμασε ξανά αν θες πατώντας στα μπλέ γράμματα στο τέλος του κειμένου για το URGH! Εναλλακτικά, αν το πρόβλημα επιμένει, το link κατευθείαν είναι:

    http://www.zshare.net/download/838133398afd16d0/

    Εδώ είμαστε και τα ξαναλέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ Πολύ.....Το έψαχνα καιρό...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή