Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

The MGC - Foxy Lady / I Don't Want to Discuss it 7'' (Panvox, 1968-69)



   “Modern Greek Combo” (πλήρης ονομασία του συγκροτήματος) ήταν το όνομα το οποίο πρότεινε ο ίδιος ο… Ντίνος Ηλιόπουλος(!) όταν τους άκουσε να παίζουν σε κλαμπ στην Πλάκα προς τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ανάμεσα στα μέλη του σχήματος συγκαταλέγονταν ο κημπορντίστας-πασπαρτού της ελληνικής ροκ σκηνής Δημήτρης Πολύτιμος και βέβαια ο πατριάρχης του ελληνικού ροκ Δημήτρης Πουλικάκος, ο οποίος υπήρξε μπασίστας τους για το διάστημα 1967-1969.
Διασκευές και τα δύο τραγούδια του single, με το shakeI Dont Want To Discuss It” στο flip-side και το ορόσημο στην ιστορία του ροκ “Foxy Lady” (του Jimi Hendrix, από το άλμπουμ “Are you Experienced?”) στην πρώτη πλευρά. Ο εγχώριος τύπος κατά την εποχή κυκλοφορίας του εν λόγω τραγουδιού το χαιρέτιζε ως το πρώτο στην ελληνική δισκογραφία που συνοδευόταν από ειδικά ηχητικά εφέ, ενώ τα… απόκοσμα γυναικεία φωνητικά που ακούγονται προς το τέλος του ανήκουν στην –πιθανότατα Αμερικανίδα– γυναίκα του Τάσου Φαληρέα (συνεργάτη του Πουλίκα στο αξεπέραστο «Μεταφοραί-Εκδρομαί ο Μήτσος»), πληροφορία που είχαμε από τον ίδιο τον Πουλικάκο σε συζήτηση μαζί του το 1993.
   Πιθανή χρονολογία κυκλοφορίας του παρόντος είναι τα τέλη 1968-αρχές 1969 και δεν χρειάζεται βέβαια να τονίσουμε ιδιαίτερα την σπανιότητα και την εν γένει αξία του ως άκουσμα, σαράντα και πλέον χρόνια μετά από τη στιγμή της ηχογράφησής του. Ακούστε το ανεπιφύλακτα!
   Κάπου Ε Δ Ω τριγυρνά. 
 

3 σχόλια:

  1. Ευχαριστω πολυ παιδια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και πάλι

    Εξαιρετικό το δισκάκι αυτό, και πολύ σπάνιο. Να είστε καλά.

    Για τους δίσκους του Ποπ & Ροκ, εννοώ δυο δίσκους-συλλογές με ξένα συγκροτήματα που για να τους πάρεις έπρεπε να πας στα γραφεία του περιοδικού στην Καλλιθέα (Οδός Αγίων Πάντων ήταν; Μπορεί η μνήμη να με απατά). Ο πρώτος δίσκος είχε με βεβαιότητα το Words with a shaman του David Sylvian και το Rubber Ring των Smiths (και ίσως το Rain των Cult) ενώ ο δεύτερος... δυστυχώς δεν θυμάμαι κάποιο τραγούδι του, έχουν περάσει τόσα χρόνια.

    Αν τους έχετε, είστε απίθανοι !!!

    Επίσης, επειδή βλέπω ότι είστε συλλέκτες... Δυο ελληνικές συλλογές που έχουν ξεχαστεί και αξίζει να τις γνωρίσει ο κόσμος είναι η Sounds and Noises of SKC της Θεσσαλονικιώτικης εταιρείας CVR καθώς και η συλλογή της εταιρείας Cactus με τίτλο The Rock Propaganda Series που περιείχε το πολύ όμορφο κομμάτι των Ήταν Είναι Και Θα Είναι "Ο φαροφύλακας". Αν τους έχετε προς ανέβασμα θα ήταν πραγματική ΠΡΟΣΦΟΡΑ στους Έλληνες μουσικόφιλους.

    Συνεχίστε την φοβερή δουλειά σας, σας παρακολουθώ καθημερινά.

    Βασίλης, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε Βασιλη,οι συλλογες που αναφερεις ειναι αστερια,ομως πρεπει να ακουσεις τον Παριζιανο (αν το ανεβασουν τα παιδια στο blog),ο,τι πιο cult εχει βγει στην ελλαδα EVER !!!
    Δυστυχως δεν το βρισκω μεχρι σημερα και ελπιζω Στους Προστυχους Καιρους κι εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή