Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Fischer-Z - Red Skies Over Paradise (Liberty, 1981)


   Φίλες και φίλοι του ΤΡΤ... για ακόμη μια φορά ξεθάβουμε ήχους και φιγούρες του παρελθόντος για να υπενθυμίσουμε αλλά και να μάθουμε στους νεότερους τι ωραίες μουσικές έβγαιναν κάποτε. Είναι γεγονός πως εμείς εδώ ζούμε στο παρελθόν και έχουμε ελάχιστες αναλαμπές προς το παρόν ή το μέλλον. Οπότε τι περιμένει κανείς από νοσταλγούς της δεκαετίας του 80; 'Μόνο καλή μουσική' είναι η απάντηση! Από εκεί πίσω στο παρελθόν, σας φέρνουμε τους Βρετανούς Fischer-Z. Ήταν ένα μουσικό σχήμα δημιούργημα του John Watts (κιθάρα - φωνή) ο οποίος ήταν επίσης υπεύθυνος και για τις περισσότερες συνθέσεις τους, τραγούδια δηλαδή που το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν το πέρασμα της ροκ μουσικής από την "λαμπερή" δεκαετία του 70 στην ελπιδοφόρα μεν, ομιχλώδη δε δεκαετία του 80. Η μουσική των Fischer-Z εν ολίγοις ήταν μείγμα art rock, progressive rock (από τα τέλη των 70s) που μετουσιωνόταν στη new wave/μετα-πανκ των αρχών των 80s. Αρκετά πετυχημένο το μείγμα αυτό, παρήγαγε εκρηκτικά κομμάτια γεμάτα από ένα αινιγματικό θεατρινισμό, υποβοηθούμενο κυρίως από το φοβερό εύρος φωνητικών του Watts, τα οποία άλλοτε θύμιζαν Roger Daltrey (The Who), άλλοτε David Bowie, άλλοτε Brian Ferry (Roxy Music), ακόμη και David Byrne (Talking Heads). Η μουσική τους κυρίως μελωδική με αρκετά πομπώδη-επικά μέρη, πράγμα που κατά κάποιο τρόπο αναδεικνύει την ταυτότητα του γκρουπ. Στα περισσότερα από τα 12 άλμπουμ τους αυτός είναι και ο κανόνας. Σήμερα σας παρουσιάζουμε το τρίτο τους LP με τίτλο "Red Skies Over Paradise" στο οποίο διαφαίνεται καλύτερα ακόμα αυτή η ικανότητα του συγκροτήματος να γράφει "αθάνατους" ροκ ύμνους όπως τα μελωδικά, και ταυτόχρονα κοφτερά, "Berlin"(στα ίχνη της παλιότερης επιτυχίας τους "The Worker"), "Battalions of Strangers" (αντιπολεμικός ύμνος), "Wristcutter's Lullaby" (αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας), "Red Skies Over Paradise" (φόβος της ατομικής βόμβας και πυρηνικών), αλλά και άλλες κομματάρες όπως τα "The Writer" (υπαρξιακό σχόλιο), "Cruise Missiles" (επίσης αντιπολεμικός ύμνος) και "Multinationals Bite" (ειρωνικό σχόλιο κατά του ρατσισμού), όλα με έντονο τον κοινωνικό, πολιτικό, αντιπολεμικό, αριστερό -θα λέγαμε- προσανατολισμό στη θεματολογία. Όπως καταλάβατε είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κομμάτια στην περίπτωσή των Fischer-Z αφού λίγο-πολύ όλα ικανοποιούν τα περισσότερα γούστα.     
   Ίσως κάποιοι να βρουν τον ήχο τους ξεπερασμένο, αλλά δεν περιέχει εφέ ή ψεύτικα τεχνάσματα - είναι αυτό που είναι, και αυτό φτάνει εν τέλει στα αυτιά του ακροατή. Καλή ακρόαση !!!
(Ανανέωση link 24/01/2012)

2 σχόλια:

  1. Το Battalions of strangers όταν το βάζω στο μαγαζί που παίζω μουσική , αρκετά είναι τα παιδιά που έρχονται να με ρωτήσουν το όνομα της μπάντας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλτατε Κώστα η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάτι κομματάρες ξεχασμένες... Θεωρούμε πως το "red skies over paradise" ειναι ένα πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο άλμπουμ που πρέπει να το ακούσουν και να το προσέξουν οι νεότεροι.
    Σε ποιό μαγαζί παίζεις μουσική; Δεν το γνωρίζαμε αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή