Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Fad Gadget - The Best Of (Mute, 2001)


   Fad Gadget («μοδάτο αξεσουάρ» σε… ελεύθερη απόδοση) ήταν το ψευδώνυμο με το οποίο ο καλλιτέχνης Frank Tovey (1956-2002), πρωτοπόρος στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, επέλεξε να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό κατά το ξεκίνημα της καριέρας του.
   Στη δουλειά του μπορούσε κανείς ν’ αναγνωρίσει εκτός από τα προφανή electropop/new wave στοιχεία –ήταν άλλωστε ο πρώτος καλλιτέχνης που υπέγραψε στην ιστορική Mute Records, εταιρεία που έκαναν γνωστή οι Yazoo και βέβαια οι Depeche Mode–, ψήγματα επίσης ενός πρώιμου industrial ήχου, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τους Einsturzende Neubauten κατά τα χρόνια της παραμονής του στη Γερμανία.
   Δώδεκα άλμπουμ (4 ως Fad Gadget και 8 με το πραγματικό του όνομα) είναι ο δισκογραφικός απολογισμός του, μέσα απ’ τον οποίο παρουσιάζουμε σήμερα τη διπλή αυτή συλλογή, κυκλοφορίας 2001. Πέρα από τα προφανή «χιτ» όπως το διαχρονικό Ricky’s Hand το οποίο άνετα θα μπορούσε να είναι σημερινή κυκλοφορία, διαπιστώνει κανείς μια μεγάλη διάθεση για πειραματισμό και εξερεύνηση πλήθους ακουστικών πεδίων, από τα πιο minimal έως τα πιο κλασικά που παραπέμπουν ακόμα και σε jazz φόρμες – όπως για παράδειγμα το έξοχο «I Discover Love».
   Ας αποτελέσει λοιπόν αυτό το ανέβασμα ένα έναυσμα για την ανακάλυψη ενός ιδιαίτερου αλλά οπωσδήποτε ποιοτικού μουσικού και περφόρμερ από ένα παρελθόν όχι και τόσο μακρινό όσο δείχνουν οι χρονολογίες!

3 σχόλια: