Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Altered Images - Bite (Epic, 1983)


   Μετά από ένα μικρό διάλειμμα επιστρέφουμε σε γνώριμες "Prostitution Times" αναρτήσεις, αρχίζοντας με τους Σκωτσέζους Altered Images. Πρόκειται για ένα βραχύβιο συγκρότημα της new wave μουσικής με σχετικά λίγες κυκλοφορίες στο ενεργητικό του οι οποίες προοδευτικά πήραν 'pop' κατεύθυνση με στόχο φυσικά την εμπορική επιτυχία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το εν λόγω σχήμα δεν είχε τη δική του μουσική υπογραφή. Το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο "Happy Birthday" το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί πολλάκις στην διεθνή μπλογκόσφαιρα ήταν ίσως το πιο επιτυχημένο, αφού η δημιουργία του συνοδεύτηκε από την γνωριμία τους με τους θρυλικούς Siouxsie & the Banshees. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Steve Severin να κάνει την παραγωγή στο πρώτο άλμπουμ και οι Altered Images να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις μαζί με τους Banshees.
   Εμείς αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας το τρίτο και τελευταίο τους άλμπουμ με τον 'επιθετικό' υπέρτιτλο "Bite" και με ένα εξώφυλλο που τραβάει την προσοχή αφού απεικονίζει την τραγουδίστρια του συγκροτήματος Clare Grogan ως μια αληθινή ντίβα (η οποία αφού ξεμπέρδεψε με τα της μουσικής ασχολήθηκε με την υποκριτική τέχνη, έπειτα με την τηλεόραση, αλλά και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων). Γνώμη μας είναι πως η αινιγματική φυσιογνωμία της Clare είναι η ταυτότητα του συγκροτήματος. Δηλαδή μια ατίθαση θηλυκιά φύση με τη χάρη της αλλά και με τις αλλαγές στη διάθεσή της - και με ένα μεγάλο ατού: την γλυκιά φωνή της Σειρήνας. Το άλμπουμ "Bite" δεν θεωρείται το καλύτερό τους, όμως είναι αντιπροσωπευτικό του ήχου τους, αλλά και της περιόδου κατά την οποία άκμασαν και στη συνέχεια παράκμασαν οι Altered Images-μαζί με άλλα ηχηρά ονόματα της ίδιας σκηνής. Εύκολα εντοπίζονται εδώ τα στοιχεία του λευκού funk αλλά και της ποιοτικής pop, όπως αυτή επανεμφανίστηκε στα 90s με συγκροτήματα όπως οι St. Etienne (τους οποίους σίγουρα είχαν επηρεάσει οι Altered Images συνθετικά και ιδίως φωνητικά). Δυστυχώς, οι τελευταίοι δεν έδωσαν περαιτέρω περιθώρια για επανένταξη στο ανεξάρτητο new wave στερέωμα απ' όπου ξεκίνησαν και στα πλαίσια του οποίου δημιούργησαν τα πρώτα τους τραγούδια, για τα οποία θα τους θυμόμαστε.
   Όμως, όπως είπαμε πιο πάνω ο δίσκος αυτός είναι χαρακτηριστικός. Κυρίως για την ειλικρίνεια των τραγουδιών αλλά και για την αυθεντικότητα της μουσικής των Altered Images. Πράγματι, πέτυχαν να είναι αυθεντικοί στο βαθμό που μπόρεσαν προτού προλάβουν να γίνουν απόλυτα εμπορικοί. Απολαύστε τον πανέμορφο γλυκόπικρο new wave ύμνο "Don't talk to me about love" αλλά και το "Another lost look" μαζί με αρκετά ακόμη μαγευτικά τραγούδια. Ακούστε και νοσταλγήστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου