Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

David Sylvian & Robert Fripp - The First Day 2xLP (Virgin, 1993)




   Ίσως από τις πιο σημαντικές συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο της ροκ μουσικής είναι αυτή μεταξύ του γιγαντιαίου (όχι όμως και "δεινόσαυρου") κιθαρίστα των King Crimson, Robert Fripp και του ηγέτη των Japan με τη βελούδινη φωνή, David Sylvian. H συνεργασία αυτή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αρχικός της καρπός ήταν το διπλό LP "The First Day". Όσο παράδοξη και αν μοιάζει η μουσική συνεύρεση αυτών των δύο "τεράτων" της ροκ μουσικής, των προερχόμενων από διαφορετικά μουσικά είδη, άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι και το αποτέλεσμα.
   Στην πραγματικότητα, η χαμηλών τόνων προσωπικότητα και το στυλ των φωνητικών του Sylvian ταιριάζει απόλυτα με το ενίοτε σοβαρό και -φαινομενικά- απροσπέλαστα βαρύ ύφος του Fripp. Το αποτέλεσμα είναι οπωσδήποτε τέλειο από αισθητικής άποψης και επιπλέον ονειροπόλο, μυστηριώδες και ταξιδιάρικο. Και οι δύο καλλιτέχνες -πρωτοπόροι και βετεράνοι σε αυτό που κάνουν- είναι φανερό πως απόλαυσαν την δημιουργία του "First Day" και ασφαλώς το ίδιο θα ήθελαν να το απολαύσουν και οι ακροατές τους.
   Για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι όσον αφορά το στυλ του άλμπουμ, ακούγοντάς το παρατηρούμε το μοναδικό funk ύφος των Japan να συγχωνεύεται με την progressive σοβαρότητα των King Crimson, με τα θεωρητικώς διαφορετικά αυτά στυλ να πορεύονται παράλληλα αλλά και να υπερκαλύπτονται στα περισσότερα από τα τραγούδια του δίσκου. Για παράδειγμα, στο "20th Century Dreaming - A Shaman's Song" ακούμε ένα τραγούδι το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε κάποιο από τα θρυλικά άλμπουμ των King Crimson, με τη μόνη διαφορά πως τα παραμορφωμένα φωνητικά είναι του Sylvian, όμως αρκετά διαφορετικά από τον Sylvian που ήδη γνωρίζουμε... Ομοίως και στο 17-λεπτο "Darshan - The Road To Graceland" το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εκτενής πανδαισία funk και progressive με ελεγχόμενους αυτοσχεδιασμούς, θα τολμούσαμε να πούμε πως φτάνουν σχεδόν σε επίπεδα έκστασης, όπου το παίξιμο του Fripp μοιάζει πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Φαίνεται πως και οι δύο μουσικοί προσπάθησαν αλλά και ωρίμασαν αρκετά ώστε να βρεθούν σε απάτητα μουσικά μονοπάτια.
   Ελπίζουμε πως οι οπαδοί των δύο ξεχωριστών καλλιτεχνών που συναντιούνται εδώ δεν θα ξενιστούν από τους νέους δρόμους που η ένωση αυτή δημιούργησε ως άξια συνέχεια στις μεμονωμένες τους πορείες και θ’ απολαύσουν ανεπηρέαστοι το αποτέλεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου