Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Συμμορία - Νύχτες (Ano Kato Records, 1989)




    Οι Συμμορία ήταν το μουσικό τέκνο που προήλθε από τη σύμπραξη των Βασίλη και Νίκου Σπυρόπουλου (βλέπε Σπυριδούλα, Απροσάρμοστοι, Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων, κ.α.) με τον Δημήτρη Δημητράκα (βλέπε Panx Romana, Ριφιφί, Schmetterling, TVC) κάπου στα 1989, αρκετά πριν οι δύο Σπυρόπουλοι δώσουν το φιλί της ζωής στους Σπυριδούλα για δεύτερη φορά στα 1994. Οι Συμμορία ήταν ένα βραχύβιο πείραμα/project, μπορούμε να το πούμε και supergroup της εποχής, το οποίο δυστυχώς απέδωσε μόνο το πανέμορφο άλμπουμ "Νύχτες", με απόλυτα εκμοντερνισμένο ήχο, από τη μια προσαρμοσμένο στο ύφος της εποχής του, αλλά και διαποτισμένο με το γνωστό ύφος των συνθέσεων των αδελφών Σπυρόπουλου όπως αυτό μας είναι γνωστό κυρίως από τα άλμπουμ των Σπυριδούλα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως οι Συμμορία υπήρξαν αρκετά δραστήριοι συναυλιακά καθώς συμμετείχαν σε πολλά από τα live διαμαρτυρίας της εποχής.
   Όσον αφορά τη μουσική, οι χαρακτηριστικές κιθάρες ανήκουν φυσικά στους Β. και Ν. Σπυρόπουλο, τα φωνητικά κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τα έχει αναλάβει ο Ν. Σπυρόπουλος, ενώ σε κάποια κομμάτια βοηθά και η Χρύσα Πανταζή προερχόμενη από τους Yeah! (σχήμα στο οποίο συμμετείχε και ο Β. Σπυρόπουλος). Το επιστέγασμα είναι η συμμετοχή της Εύης Watson-Χασαπίδου στο πανέμορφο και ατμοσφαιρικό κομμάτι "Στιλπνή είναι η Νύχτα" σε στίχους του σκηνοθέτη Κλεάνθη Δανόπουλου, το οποίο είναι σίγουρο πως θα σας καταπλήξει. Συνολικά, το άλμπουμ "Νύχτες" είναι μια καλή συντροφιά για μια βόλτα στην πόλη, οπότε προσπαθήστε να μην το προσπεράσετε καθώς αποτελεί ένα σχετικά άγνωστο διαμάντι που δεν έχει πολυακουστεί.


6 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό!! Συνέχισε έτσι και με άλλα άγνωστα διαμάντια της Ελληνικής Δισκογραφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και την ενθάρρυνση. Είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε πως υπάρχει κοινό για την καλή ελληνική δισκογραφια, αλλά και την καλή διεθνή δισκογραφία. Το πρόβλημα με την ελληνική είναι πως από τη μια δεν υπάρχει ανεξάντλητο υλικό και από την άλλη πως από αυτό το υπάρχον υλικό δεν είναι διαθέσιμο. Βάζουμε ό,τι μπορούμε και ό,τ περνάει από τα χέρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστώ και εγώ πολύ..... γενικά πολλές φορές (στην περίπτωσή μου) η ελληνική σκηνή είναι παρεξηγημένη, γιατί συχνά πυκνά την ψάχνω [γιατί είχα ακούσει φοβερά πράγματα, αλλά σκόρπια..] και μένω απογοητευμένος τις πιο πολλές φορές... αυτός ο δίσκος εδώ είναι απο τις καλύτερες εκπλήξεις που μου έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.. είχα "σταμπάρει" το Σαμποτάζ των Πλάτωνος/Κριεζή/Γιαννάτου/Παλαμίδα και έψαχνα κάτι παρόμοια διαπεραστικά έντονο, σε παρόμοιο ύφος μουσικά - χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.. Με είχε εντυπωσιάσει επίσης το soundtrack του "Παραγγελιά".... τελος παντων, όπως επίσης τους Σπυριδούλα δεν τους έχω ψάξει καθόλου... αυτός εδώ δε ο δίσκος είναι αρκετά κοντά σε new & dark wave... μου θυμίζει εντονα τους αγαπημένους The Church.... ευχαριστώ ξανά παρα πολύ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για το μακροσκελές σχόλιο. Ο δίσκος των Συμμορία θα λέγαμε πως "γεφυρώνει" το χάσμα μεταξύ του παρελθόντος που λέγεται Σπυριδούλα και του μοντέρνου ήχου της δεκαετίας 80 και 90.

      Διαγραφή
  4. Εύγε για το σάιτ! Άκουσα το 'Στιλπνή είναι η Νύχτα'. Πολύ καλό όντως...αλλά στα πρώτα 5'' μου καρφώθηκε οτι άκουγα το Elevation από το Marquee Moon, καλό ...καλό. Σ' ευχαριστώ για τις μουσικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για το ενθαρρυντικό σου σχόλιο, περιηγήσου ελεύθερα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανεβάζουμε ό,τι πιο εκλεκτό έχουμε και φυσικά όποτε μπορούμε. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή