Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

4 Non Blondes, Ultra Vivid Scene, and Big Black, 7-inch U.S. Attack    Τον Μάϊο του 2011 είχαμε την ωραία ιδέα να παρουσιάσουμε την "Βρετανική επίθεση" των 7-ιντσων singles και τώρα στο καυτό 2014 επιβεβαιώνοντας την ύπαρξή μας ως πνευματικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτού του ιστότοπου, θα σας παρουσιάσουμε την "Αμερικανική επίθεση" με άλλα τρία 7-ιντσα που ξεθάψαμε. Ας πούμε πως αυτός είναι και ένας τρόπος να σας ευχηθούμε «καλό καλοκαίρι» - αφού επίσημα πρόκειται για την τελευταία ανάρτηση πριν την θερινή απόδραση από την καθημερινότητα.

     Κάνουμε την αρχή με το πιο καινούριο single και τους 4 Non Blondes που μας έρχονται από τo Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Πρόκειται για συγκρότημα αποτελούμενο αποκλειστικά από κοπέλες (όχι ξανθές) με ροκ ήχο και επιρροές από τα 70s. Ως απόδειξη, φτάνει κανείς να αναζητήσει στο διαδίκτυο τις επίσημες διασκευές τους σε κομμάτια των Van Halen, The Carpenters αλλά και Led Zeppelin. Στα 1992 κυκλοφόρησαν το μοναδικό τους άλμπουμ με τίτλο "Bigger, Better, Faster, More!" το οποίο και σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Από αυτό το άλμπουμ έχει προκύψει και το single "Spaceman" που ήταν ένα από τα καλύτερά τους.
 

    Το δεύτερο 7-ιντσο της ανάρτησής μας είναι από τους Ultra Vivid Scene, ένα συγκρότημα της Νέας Υόρκης, το οποίο είχε την τύχη να υπογράψει συμβόλαιο με την θρυλική 4AD (βλέπε Bauhaus, Cocteau Twins, Dead Can Dance, κ.ά.). Υποθέτουμε πως αυτό έγινε στα πλαίσια μιας «αμερικανοποίησης» της 4AD καθώς εκείνη την εποχή κατέταξε και άλλα αμερικάνικα σχήματα όπως τους Pixies και τους Throwing Muses. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν απόρροια της συνεργασίας με την 4AD, αλλά οι Ultra Vivid Scene (εν συντομία U.V.S.) ακούγονται περισσότερο βρετανοί παρά αμερικάνοι. Ακούγοντάς τους βέβαια θα σας θυμίσουν τους Velvet Underground αλλά και τους Jesus And Mary Chain. Το 7-ιντσο "Staring At The Sun" είναι από το δεύτερο δίσκο τους "Joy 1967-1990".

 
    Τέλος, το τρίτο 7-ιντσο της καλοκαιρινής μας ανάρτησης είναι και το πιο παλιό καθώς προέρχεται από ένα σχήμα που δραστηριοποιήθηκε κυρίως τη δεκαετία του 1980. Καταγόταν από το Έβανστον του Ιλινόις και είχαν στις τάξεις τους τον «πολύ» Steve Albini,  ο οποίος είναι μεταξύ άλλων γνωστός για τη συμμετοχή του στο τρίτο άλμπουμ των Nirvana ("In Utero"). Οι Big Black πάντως είχαν ένα κάπως αλλοπρόσαλλο στυλ καθώς η μουσική τους ήταν ένα μείγμα πάνκ ροκ θορύβου και αρτιστικής ιδιοφυίας, λίγο πριν την έκρηξη του grunge. Το single που φιλοξενούμε εδώ είναι της ίδιας εποχής του τρίτου άλμπουμ "Songs About Fucking" αλλά το κομμάτι "He's A Whore" δεν περιέχεται στον εν λόγω δίσκο. Παραδόξως, περιέχεται στο άλμπουμ το κομμάτι της δεύτερης πλευράς που δεν είναι άλλο παρά η διασκευή στο γνωστό "The Model" των Kraftwerk, από τον περίφημο δίσκο τους “The Man Machine” που ενέπνευσε στυλιστικά και το εξώφυλλο του παρόντος single.

    Ελπίζουμε να απολαύσετε την τριπλή αυτή επιλογή και να την προσθέσετε μαζί με άλλα άλμπουμ που έχετε βρεί εδώ στο soundtrack των θερινών αποδράσεων σας. Καλό καλοκαίρι!

1 σχόλιο: