Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

VARIOUS - Best of the Rock Machine Turns You On 2xLP (Castle Communications, 1989)

   Στα τέλη της δεκαετίας του '60 κυκλοφόρησαν δύο συλλογές που επηρέασαν -περισσότερο από άλλες- εκείνη τη γενιά οπαδών της ροκ μουσικής, αλλά και παρουσίασαν καινούργιους καλλιτέχνες στο διψασμένο κοινό, πέρα από τους τότε ήδη γνωστούς π.χ. Bob Dylan, Τhe Byrds, Simon and Garfunkel, κ.α. Αυτές οι δύο συλλογές ήταν οι "The Rock Machine Turns You On" και "Rock Machine I Love You" και πιθανόν να επρόκειτο για δύο από τις πρώτες -αν όχι τις πρώτες- συλλογές ροκ που κυκλοφόρησαν ποτέ! Αυτές τις δύο πολύ σπουδαίες για εκείνη την εποχή συλλογές, σας φέρνουμε στο Prostitution Times στην μορφή της επανακυκλοφορίας τους, σαν διπλό βινύλιο το 1989 από την σειρά "The Collector Series" της δισκογραφικής Castle Records και με τον τίτλο "Best of the Rock Machine Turns You On" σε περιορισμένη κυκλοφορία σε λίγες χώρες ανά τον κόσμο. Αργότερα κυκλοφόρησε και ως cd, αλλά με ελλείψεις από την αρχική λίστα καλλιτεχνών.
   Σαν διπλή συλλογή λοιπόν, είναι "χορταστική" καθώς είναι γεμάτη από ονόματα της εποχής από τα οποία τα περισσότερα μελλοντικά είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό, έκαναν μεγάλη επιτυχία, αλλά και έθεσαν τις βάσεις για την μουσική ροκ όπως την γνωρίσαμε αργότερα στις δεκαετίες 70 και 80.
   Ας απαριθμήσουμε μερικά από αυτά τα ονόματα: Moby Grape, Spirit, The United States Of America, Leonard Cohen, Blood Sweat & Tears, The Electric Flag, Al Kooper & Mike Bloomfield, Grace Slick & The Great Society (αργότερα Jefferson Airplane), Big Brother & The Holding Company, It's A Beautiful Day. Το όλο εγχείρημα δεν βασιζόταν σε ένα ή δύο τραγούδια που κάποιος από τους συντελεστές έτυχε να είχε φτιάξει και ήταν πετυχημένα, αλλά σε τραγούδια που αντιπροσώπευαν ολόκληρα άλμπουμ εξίσου καλά σε ποιότητα. Αυτό πρακτικά σήμαινε πως αν ήθελε κανείς να μαζέψει τους δίσκους από τους οποίους προερχόταν αυτά τα εξαιρετικά τραγούδια, θα έκανε μια ανεκτίμητη προσθήκη στην δισκοθήκη του με ονόματα που δεν θα απογοήτευαν έστω και αν προερχόντουσαν (τότε) από το περιθώριο της ροκ.
   Φίλες και φίλοι, αν και αυτό είναι ένα απομεινάρι μιας διαφορετικής εποχής με άλλες αξίες και άλλους ήχους, πρόκειται για έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της μουσικής που μας αρέσει. Έστω και σε mp3 πλέον, απολαύστε το!!
(Ανανέωση link 29/01/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου