Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Dizzy Gillespie - Dizzy In Greece (Verve, 1957)


   O φουστανελάς του εξώφυλλου δεν είναι άλλος από τον Dizzy Gillespie, έναν από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους jazz τρομπετίστες του περασμένου αιώνα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, επισκέφτηκε μαζί με την μπάντα του (μέλος της οποίας ήταν και ο αργότερα διάσημος παραγωγός Quincy Jones) την Ελλάδα, στα πλαίσια "πολιτιστικής επίθεσης" των Η.Π.Α σε χώρες της Ευρώπης και  Μέσης Aνατολής. Στον δίσκο αυτό θα βρείτε studio (ηχογραφημένες το 1956 στην Νέα Υόρκη)  αλλά όχι ζωντανές ηχογραφήσεις εκείνης της περιόδου, με πρωτότυπες, αλλά και διασκευασμένες συνθέσεις, όπως τα  "Yesterdays" ή "Tin Tin Deo".


   Tον Dizzy είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά, σε συναυλία που έδωσε το 1989 σε Aθηναϊκό γήπεδο, όπου παίζοντας με την περίφημη,"στραβωμένη" τρομπέτα του ζητούσε επανειλημμένα από ένα εν πολλοίς ετερόκλητο και γενικά απαίδευτο κοινό να συμμετέχει με τον χορό του στη μουσική που παιζόταν.

   Kαι δύο τελευταίες παρατηρήσεις: Στο οπισθόφυλλο αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη στα ελληνικά με έντονη και κεφαλαία γραφή, ενώ παίρνουμε ακόμα την πληροφορία ότι η τότε παραμονή του Dizzy στην Αθήνα συνοδευόταν από διαδηλώσεις για το κυπριακό ζήτημα. Την κατάληξη βέβαια του ζητήματος αυτού την ζούμε ακόμα καθημερινά…

Απολαύστε το με όλες τις αισθήσεις σας σαν μια ιστορική στιγμή.

2 σχόλια:

  1. Μήπως θα μπορούσατε να ανεβάσετε ξανά τις συλλογές New Wave του Γιάννη Πετρίδη; Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σας! Οι συλλογές είναι στη θέση τους από καιρό. Ο σύνδεσμος βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης. Καλή ακρόαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή