Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Cocteau Twins - A Collection...


   Τριμελές σχήμα, μέρος του δυναμικού της θρυλικής εταιρείας 4AD και από τα πλέον χαρακτηριστικά της post-punk/new wave σκηνής – αν και με δυσκολία θα μπορούσε κανείς να τους κατατάξει σ’ ένα από τα πιο πάνω είδη. Σήμα κατατεθέν τους οι αιθέριες μελωδίες, οπωσδήποτε η μοναδική φωνή της Liz Fraser, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο κυριολεκτικά έκανε μετάπλαση της αγγλικής γλώσσας σε μια νέα, πρωτόγνωρη μορφή ηχοχρωμάτος και τέχνης.
   Τόσο οι στίχοι όσο και οι τίτλοι των τραγουδιών των Cocteau Twins παρέπεμπαν σε άλλους τόπους και χρόνους, με στοιχεία που συνέδεαν μύθο και πραγματικότητα με έναν εντελώς ποιητικό τρόπο. Η Fraser που ήταν υπεύθυνη για τους στίχους, τους παρουσίαζε στους υπόλοιπους κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, κάνοντάς τους σύμφωνα με ομολογία τους συχνά ν’ αμφιβάλλουν για το περιεχόμενο και τη σημασία τους, όπως άλλωστε και πλήθος από τους ίδιους τους φανατικούς οπαδούς τους, που όσο περνούσαν τα χρόνια γίνονταν όλο και περισσότεροι ανά τον κόσμο.
   Εννέα άλμπουμς και περίπου είκοσι singles και EPs ήταν ο απολογισμός της καριέρας των Cocteau Twins στη διάρκεια της σχεδόν εικοσαετούς πορείας τους από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως τα τέλη των ’90s, μαζί με αρκετές συνεργασίες όπως με τον συνθέτη Harold Budd, το ευρύ μουσικό σχήμα των This Mortal Coil ή ακόμα και τη συμμετοχή της Fraser στο Mezzanine των Massive Attack.
   Από την παραπάνω επίσημη δισκογραφία έχουμε σταχυολογήσει κάποιες αγαπημένες «στιγμές», που πιστεύουμε πως θα σας δώσουν μια καλή εικόνα για το μοναδικό είδος το οποίο καθόρισαν – και είναι πολύ λίγα τα συγκροτήματα ή οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες που έχουν ως σήμερα καταφέρει κάτι τέτοιο…
   Βυθιστείτε λοιπόν στον μυστηριακό, ονειρικό κόσμο των Cocteau Twins και κρατείστε την αισθητική την οποία προτείνουν ως ιδεώδες ζωής (living ideal) και μέτρο αξιολόγησης για τις κατοπινές μουσικές σας αναζητήσεις!

(Ανανέωση link 25/01/2012)

2 σχόλια:

 1. Παιδιά, τι να πω...
  Καταπληκτική επιλογή τραγουδιών από αυτό το καταπληκτικό συγκρότημα... Και όντως αυτή η 4AD έχει βγάλει απίστευτους δίσκους.
  Συνεχίστε έτσι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όντως η 4AD έχει κυκλοφορήσει αριστουργήματα. Ήταν πρωτοποριακή και ανεξάρτητη με γνώμονα την ποιότητα και τα νέα ακούσματα. Οι Cocteau Twins υπήρξαν ξεχωριστοί και πάντοτε πρωτοπόροι, άλλωστε είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού όσοι τους ακολούθησαν στα σκοτεινά ή και ακόμα στα ονειρικά μονοπάτια τους...

  Ανώνυμε σε ευχαριστούμε για το σχόλιο, μείνε συντονισμένος, έπονται ωραία πράγματα σε αυτό το blog!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή